Komora tradycyjnego wędzenia murowana
Zastosowanie
Komora tradycyjnego wędzenia stosowana była od 1000 lat, poprzez spalanie polan drewna nadawane były wyrobom charakterystycznego koloru, zapachu.
Dym transportowany poprzez rurociąg do komory termicznej. Inne rozwiązanie pozwalało na opalanie drewna bezpośrednio pod wyrobami masarskimi.
Funkcje
Przyjemy smak, zbita zwarta struktura mięsa, bez dodatkowej chemii.
Przyjemny zapach, kolor.
Budowa
Komora Tradycyjnego Wędzenia powstaje na wskutek wymurowania z cegły szamotowej komory termicznej. Palenisko znajduje się poniżej wózka wędzarniczego, na którym umieszczone są wyroby wędliniarskie.
Wyposażenie wędzarni:
- Drzwi przednie
- Drzwi tylne paleniska
- Sufit, przysłona
- Najazdy
- Wózek wędzarniczy z siatką zabezpieczającą spady
- Okap z wyciągiem
- Całość wyposażenia zbudowana z blachy kwasoodpornej
Parametry techniczne
Typ | Długość mm | Szerokość mm | Wysokość mm | Waga kg |
---|---|---|---|---|
I - wózkowa | 1250 | 1250 | 250 | 350 |
II - wózkowa | 1250 | 3000 | 2500 | 770 |